Posted on

Akadálymentes honlap készítése fejlesztés nélkül

honlap

Tudj meg többet az akadálymentes honlapról

Azt a weboldalt nevezzük akadálymentesnek, amelyet bárki, korlátozás nélkül tud használni, tehát a fogyatékkal élők is. A korlátozás nélküli használat jelentése, hogy nem csak elolvasni tudja, hanem interaktívan részt tud venni benne. Az akadálymentes honlap előnye a fogyatékkal élők számára lehetőség egy teljesebb élethez, de a nem fogyatékkal élők számára például az idős korosztálynak vagy ritkán internetezőknek is segítség.

Az akadálymentes honlapok feladata, hogy mindenki egyformán jól és egyszerűen tudja használni az adott weboldalt

Használhatják mindazok, akiknek megváltozott valamelyik érzékelési képességük: látás, hallás, vagy akik idegrendszeri, pszichikai képességhiánnyal élnek, de használhatják a tanulási részképesség-zavarosak, mint a diszlexiások is.  Az akadálymentesség minden eszközön: asztali számítógépen, táblagépen, laptopon, mobiltelefonon használható nemcsak az átlagos felhasználóknak, hanem azoknak is, akiknek bármilyen képességük eltér ettől, így használni tudják az internetet, ami a kapcsolatot jelenti számukra a külvilággal. Szövegfelolvasó használatával lehetősége van az illetőnek egyszerűen és költséghatékonyan akadálymentes honlapot készíteni. Nincs szükség plusz szövegfelolvasó készülékre, csak egyszerűen a honlapba ágyazott .mp3 fájlt kell elindítania a felhasználónak, vagy eredetileg kell beállítani automatikus lejátszásra. Az akadálymenetes honlap lényege: elérhetővé, használhatóvá tenni a szolgáltatásokat a sérültek számára is. Ők rendelkeznek olyan felolvasóprogramokkal, speciális eszközökkel, amivel használni tudják az internetet.

A WCAG magyarul web-akadálymentességi irányelvek azon technikai feltételek gyűjteménye, amelyek akadálymentessé teszik a weboldalt vagy web-alkalmazást. A web akadálymentességének biztosítása egyidős az internettel. Az akadálymentes honlap alapelvei.

Irányelvek – Az alapelvek irányelvekből állnak. A 12 irányelv biztosítja az alapvető célokat, azért, hogy a szerkesztők a különböző fogyatékkal élő felhasználók számára a tartalom minél könnyebb elérhetőségét tegyék lehetővé.

A négy legfontosabb alapelv, melyek a web elérhetőség alapját biztosítják: 

  • észlelhetőség- az információt és a felhasználói felület elemeit olyan módon kell megjeleníteni a felhasználók számára, hogy azokat érzékelni tudják
  • működtethetőség- felhasználói felület részei és a navigáció működőképesek legyenek
  • érthetőség
  • robusztusság

 

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!