Posted on

Segítsünk a vakokon és gyengén látókon!

hang

Az Emma szövegfelolvasó vakok és gyengén látóknak, valamint időskorú emberek számára jött létre, azzal a céllal, hogy minden ember számára lehetővé tegye a társadalmi életben való érvényesülést, különös tekintettel a hátrányos helyzetűekre. Egy vak személy az írott információt nem érzékeli, ezért kell számukra a nekik megfelelő formában az információt hozzáférhetővé tenni. Az információ akkor hozzáférhető, ha azt a fogyatékos személy érzékelheti, és az biztosítja számára a megfelelő értelmezés lehetőségét. A látó emberek számára nehezen elképzelhető, hogy hogyan is kommunikálnak a vakok a számítógépekkel. Két lehetőség áll rendelkezésükre: a hallás vagy a tapintás érzékszerveit tudják segítségül hívni.

Az Emma szövegfelolvasó használatával képes leszel a látássérült vagy időskorú embereknek segíteni egy vakbarát, akadálymentes honlap létrehozásával!

szövegfelolvasó
Kattints a képre és ismerd meg az Emma Szövegfelolvasót.

Szoftverünkkel segíteni kívánunk a látássérült emberek életminőségén. Célunk, hogy a szövegfelolvasó programunkhoz a vakok és gyengén látók minél olcsóbban juthassanak hozzá. Használata egyszerű, meg kell adni a digitalizálni kívánt szöveget, amit begépelhetünk, vagy jelöljük ki és másoljuk be a beviteli mezőbe. Ezután a magyar nyelvű szöveget hangosan fel fogja olvasni a program és automatikusan egy Mp3 állományt készít a szövegfelolvasó a vakok és gyengén látóknak. A program magyar és szerb nyelven egyaránt elérhető, tehát a magyar nyelv nehézségei, az ékezetek nem jelentenek problémát.  Ezzel a módszerrel böngészhetnek az interneten, fel tudnak olvastatni Word dokumentumokat, e-maileket, az interneten található weblapokat, pdf dokumentumokat, szöveges állományokat és fel tudják olvastatni a cikkeket, híreket is. Mitől vakbarát egy honlap? A vak ember számára olykor teljesen mást jelent a kapott információ, mint egy látó számára. Egyszerű példának egy fehér autó van a képen. A látássérült számára a fehér nem jelent használható információt, hiszen nem tudja milyen, hogy valami fehér. Tehát törekedjünk kizárólag a szöveges információra, ahol csak lehet.

Ne a minél színesebb megjelenés legyen a fő szempont, hanem törekedjünk olyan formátumban közzétenni az oldalunkat, hogy a látássérült emberek is könnyen tudják használni!

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!