Posted on

Távazonosítás a digitális térben

Távazonosítás

Az ünnepek alatt is nagyon sokan érdeklődtök, hogyan tudnátok a digitális térben magánszemélyt azonosítani, úgy hogy még soha az életben nem találkoztatok egymással, ezért úgy döntöttünk, hogy írunk egy cikket a témával kapcsolatban.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az 1/2019. (VII.31.) határozatában határozta meg
 az azonosítás során használható egyes elektronikus hírközlő eszközöket.
Ezek:

Skype szoftver bármely operációs rendszerre kiadott, 8.50.0.38 vagy újabb verziója
Skype for Business
Skype for Business szoftver bármely operációs rendszerre kiadott, 16.0.4795.1000 vagy újabb verziója
Microsoft Teams
Microsoft Teams szoftver Windows és macOS operációs rendszerre kiadott 1.2.00.4664 vagy újabb verziója, az iOS operációs rendszerre kiadott 1.0.80 vagy újabb verziója, az Android operációs rendszerre kiadott 1416/1.0.0.2019071503 vagy újabb verziója
Távazonosítás - LogMeIn
a LogMeIn https://gotomeeting.com weboldalon elérhető azon GoToMeeting szolgáltatása, amely a kép- és hang egyidejű rögzítését és mentését az alkalmazáson belül biztosítja (2020. április 8-tól).

További szoftveres megoldások:

  • bluejeans.com honlapon keresztül elérhető videotelefon-szolgáltatás
  • Google Hangouts Meet azon szolgáltatása, amely a kép- és hang egyidejű rögzítését és mentését az alkalmazáson belül biztosítja (2020. április 3-tól)

  • A magánszemélynek nyilatkoznia kell, hogy kifejezetten hozzájárul a távazonosításhoz.
  • Ezt követően az azonosításra használt okmányt(személyazonosító igazolvány, Régi típusú (2001.01.01 előtt kiadott) személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél) okmányokat be kell mutatnia a kamerába.
  • A magánszemélynek a távazonosítás során rögzítésre kerülő adatait szóban is közölnie kell.
  • Az azonosítás folyamatát rögzíteni szükséges és az adott természetes személy azonosítására vonatkozó egyéb adatok kezelésének idejéig meg kell őriznie.

  • Abban az esetben, ha a távazonosítás folyamata megszakad (mondjuk internet kapcsolat, vagy szoftver hiba miatt), akkor a teljes azonosítási folyamatot meg kell ismételni.

A címben szereplő témával kapcsolatban már írtunk egy bejegyzést, amelyet a linkre kattintva tudtok elolvasni.