Windows 10 IoT Core Pro

A Windows 10 IoT Core nagyszerű operációs rendszer kis helyigényű eszközökhöz vagy a felhő végpontjaként.

Az új Windows 10 IoT Core a Windows 10 minimálisra csökkentett verziója, amely a következő eszközökön fut: A Raspberry Pi 2 és 3, a DragonBoard 410c és a MinnowBoard MAX. A Microsoft már rendelkezett a Windows 8.1 minimálisra csökkentett verziójával, amely kis helyigényű eszközökön, például Intel Galileo kártyán futott. Most kiadták a Windows 10 alapú végleges verziót, a Windows 10 IoT Core nevet. A Microsoft a Windows 10 ezen verzióját a Windows 10 IoT Enterprise rendszerrel egy időben adta ki.

Üzemmódok

A Windows 10 IoT Core-t csak egy grafikus felhasználói felület alkalmazáshoz (GUI) tervezték, de annyi alkalmazás futtatható a háttérben, amennyit csak akar (háttérmunkások). A Windows 10 IoT Core futóeszközt két különböző módban használhatja: fejjel és fej nélküli.

A fej nélküli mód azt jelenti, hogy nem kell kijelzőt csatlakoztatnia, mert távolról is csatlakozhat a készülékhez. Használhatja a fej nélküli módot, ha nincs szüksége grafikus felhasználói felületre.

UWP

A Windows 10 IoT Core rendszeren futó összes alkalmazásnak univerzális Windows-alkalmazásnak kell lennie. Ezek az alkalmazások az új Universal Windows Platformon (UWP) alapulnak. Az Univerzális Windows Platform a Microsoft új platformja a Windows 10 eszközökhöz. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer írsz egy alkalmazást az UWP alapján, akkor azt bármelyik Windows 10-et futtató eszközön használhatod – nem számít, hogy Windows 10 Enterprise, Windows 10 Mobile, Windows 10 IoT Core, Xbox vagy HoloLens .

Portolás

A meglévő alkalmazások univerzális Windows platformra történő portolásához a Microsoft néhány eszközt tervezett a meglévő Windows-alkalmazások forráskódjának elemzésére. Ha ezeket az eszközöket használja, megmondják, hogy a forráskód mely részét kell módosítania egy univerzális Windows-alkalmazás létrehozásához.

Építészetek

Az egyik legérdekesebb dolog az, hogy ez az operációs rendszer két különböző architektúrán fut. Például: A Raspberry Pi 2 és 3 Windows 10 IoT Core verziója ARM-alapú, a Windows 10 IoT Core verziója pedig a MinnowBoard MAX-on x86-alapú architektúrán fut. 32 bites és 64 bites verzió is elérhető. Ha x86 alapú verziót használ, akkor a klasszikus Windows 10 eszközök illesztőprogramjait is használhatja. Az ARM verzióhoz szükséges az illesztőprogramok fordítása.

Távoli kapcsolat a PowerShell segítségével

A telepítés után a PowerShell segítségével távolról is csatlakozhat a Windows 10 eszközéhez. Csak rendszergazdaként kell elindítania a PowerShellt, és be kell írnia két parancsot. Az első a Windows távfelügyeleti szolgáltatás elindításához, a második pedig az eszközhöz való távoli csatlakozáshoz. Ezen a kapcsolaton keresztül lehetőség nyílik néhány dolog konfigurálására, például az eszköz neve vagy a jelszó, ami azért ajánlott, mert az első rendszerindítás után minden eszköznek ugyanaz a jelszava. Ezenkívül lekérheti a folyamatlistát, és beállíthat egy indítási alkalmazást.

Távoli kapcsolat távoli kliensen keresztül

A Windows IoT Remote Client segítségével távolról is csatlakozhat egy Windows 10 rendszert futtató eszközhöz. Ezt az alkalmazást letöltheti a Windows Áruházból. A Remote Client megjeleníti a hálózaton lévő összes Windows 10 IoT Core rendszert futtató eszköz listáját, és kiválaszthatja a távolról csatlakoztatni kívánt eszközt. A kapcsolat létrejötte után látni fogja az eszköz képernyőjének tartalmát, és az egér és a billentyűzet segítségével vezérelheti az eszközt. Ez lehetővé teszi az eszköz fej nélküli futtatását, és továbbra is könnyen vezérelhető és konfigurálható.

Windows IoT Core irányítópult és eszközportál

Az IoT Core Dashboard lehetővé teszi a hálózathoz csatlakoztatott összes Windows 10 IoT Core futó eszköz listájának megtekintését. Kattintson egy adott eszközre, és válassza a „Megnyitás az eszközportálon” lehetőséget. Van egy nagyszerű webes felület a Windows 10 IoT Core eszközéhez, amellyel sok mindent sokkal könnyebben konfigurálhat, mint a PowerShell távoli kapcsolattal.

Kezdőlap

Ebben a részben konfigurálhatja alkalmazásait. Módosíthatja az alapértelmezett grafikus felhasználói felületet, és elvégezheti az összes alkalmazás telepítését úgy, hogy csak az AppX-fájlokat keresi, hogy telepítse őket az eszközre. Olyan alkalmazásokat is eltávolíthat az eszközről, amelyekre már nincs szüksége.

.

Teljesítmény

Ez a pont nagyszerű áttekintést nyújt az eszköz használatáról. Megmutatja a CPU és a RAM memória grafikonját. Azt is láthatja, hogy mennyi memória van telepítve és használatban. A GPU kihasználtság grafikonja is látható, ha az eszköze támogatja, és megtekintheti az eszköz I/O-ját.

Eszközkezelő

Van egy egyszerűsített Eszközkezelő is, mint a normál Windows 10 rendszerű eszközökön. Frissítheti az illesztőprogramokat, és fájlba exportálhatja az összes eszköz listáját.

Windows Update

A Windows 10 IoT Core eszközök automatikusan keresik az új frissítéseket.

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!